Regiunile Danemarcei


Caracteristicile principale ale ţinutului danez sunt marea lor diversitate şi distanţele scurte.Deşi este una din cele mai mici state din Europa, vizitând-o vei trece prin experienţe de neuitat.

 

Copenhaga


În 1167 Arhiepiscopul Absalon a fondat Kiopmanhafn, un port comercial pe care azi îl cunoaştem ca Copenhaga. Alegerea locaţiei a întrecut viziunea sa de la acea vreme: cu legătură fixă cu Suedia, Copenhaga de azi este importantă pentru regiunea Oresund şi este centrul regiunii Nordice pentru traficul internaţional, pentru dezvoltare, învăţământ şi afaceri.

 

Regiunea North Sealand


North Sealand se distinge prin păduri întinse şi multe castele. Nu este deci surprinzător faptul că această zonă de nord a Copenhagăi a fost locul favorit de retragere a monarhilor danezi. Coasta Kattegat, de 60 km. lungime, de la Hundested la Helsingor (Elsinore) are cele mai bune plaje din Sealand, un peisaj magnific al dealurilor abrupte, plantaţii şi o pădure fascinantă de-a lungul ţărmului.

 

Regiunea Roskilde/ Koge


Roskilde este situat în cea mai pitorească zonă a Danemarcei, în mijlocul Zealand-ului şi totuşi aproape de Copenhaga. Asfel Roskilde devine o bază naturală, un punct de plecare într-o vacanţă aventuroasă, este o bază pentru întâlniri, conferinţe şi cursuri.

 

Regiunea South Sealand, Lolland, Falster şi Mon


Aceastîă regiune a Danemarcei este una din cele mai frumoase şi liniştite din vechiul regat: Mons Klint cu stâncile albe este considerat de mulţi cea mai mare atracţie naturală a Danemarcei. În plus aici se află multe castele şi conace splendide – insula Lolland de exemplu are castelul Alholm (cel mai mare muzeu de maşini al Danemarcei) şi Knuthenborg (cel mai vast parc cu viaţă sălbatică din Europa).
Tot aici se găsesc plaje cu locuri de baie de prima clasă: Ulyshale pe insula Mon, Marielyst pe insula Falster şi toată coasta Baltică a insulei Lolland.

 

Regiunea West Sealand


Această regiune se mândreşte cu splendida ei panoramă, cele mai frumoase privelişti din întreaga Danemarcă. Odsherred şi Isefjorden cu fiordurile lor mici şi porturile liniştite, cu lacuri şi insuliţe. În întrega regiune se găsesc locuri foarte bune pentru plajă şi baie: coasta Great Belt, Sejero Bay şi toate locurile de o frumuseţe curată ce se află de-a lungul coastelor.

 

Regiunea Bornholm


Bornholm este punctul cel mai îndepărtat spre Est, aşa că atunci când răsare soarele peste Regat, primele raze strălucesc peste 45.000 de insulari aflaţi în mijlocul Balticii. Dumnezeu a fost generos când a creat această insulă stâncoasă. Adăpostită de sudul Suediei, cu mai multe ore de soare decât restul Danemarcei şi cu o climă aşa de blândă încât multe grădini cultivă smochini, caişi, duzi şi castani alături de numeroase plante şi flori sălbatice care se găsesc doar aici.

 

Regiunea Funen


Oraşele şi satele regiunii Funen formează un tablou armonios. Gardurile vii unesc păduri şi câmpuri într-un model pitoresc: satele mici, idilice cu iazurile lor, cu casele pe jumătate din lemn şi cu acoperişurile din stuf, nalbele şi livezile bătrâne se află la tot pasul. Peisajul regiunii Funen include şi relicve bine păstrate ale trecutului pe lângă multe conace frumoase. Nicăieri în Danemarca nu vei găsi atât de multe conace ca în Funen, Lageland şi Aero.

 

Regiunea Iutlanda (Jylland - Jutland) Nordică


Această regiunhe este faimoasă nu numai prin peisajul bogat şi orele cu soare în plus în comparaţie cu restul ţării, dar este unică datorită celor trei mări care se întâlnesc aici şi aduc cu ele influenţe distincte acestei regiuni. Această regiune are cea mai sălbatică şi învolburată Mare a Nordului cu plaje cu nisip ce se întind pe kilometri întregi; cea mai liniştită şi temperată este Kattegat la est şi superba şi strălucitoarea imfjord la sud cu bogăţia ei de grote idilice, cu insule mari şi mici, cu stânci verticale şi păduri verzi.

 

Regiunea Iutlanda (Jylland - Jutland) Vestică


Mai mult decât oricare altă regiune daneză, Iutlanda de Vest este formată de împrejurimile geografice ce o înconjoară: întinsa Mare a Nordului, curenţii schimbători ai Limfjorden, câmpia întinsă din Iutlanda Centrală şi ţinutul mlăştinos din sud-vest.
Dacă visezi la o vacanţă în care să profiţi la maxim de băi, plaje cu nisip alb, surfing, wind-surfing sau înălţarea zmeului, pescuitul cu undiţa, călăritul, golful sau plimbarea pe dune şi plantaţii, să apreciezi cultura, artele frumoase sau istoria locului – sau doar să cutreieri printr-unul din oraşele provinciale ale regiunii Iutlandei de Vest – atunci toate acestea se găsesc aici şi te aşteaptă!

 

Regiunea Iutlanda (Jylland - Jutland) Estică


Oraşul principal al regiunii Iutlanda Estică este Arhus, un centru plin de activitate care se află la o distanţă mică de minunatele păduri şi plaje care se întind la nord şi la sud de oraş. Oriunde te vei duce vei găsi o viaţă plină de entuziasm, o comunitate cu o activitate dinamică şi o viaţă culturală care împletită cu trecutul prosperă în Europa Nordică modernă.

 

Regiunea Iutlanda (Jylland - Jutland) de Sud-Est şi de Sud


Este o regiune cu ţinut mlăştinos, canale şi lacuri pe o parte şi dealuri cu păduri şi fiorduri ce par că-ţi zâmbesc de pe partea cealaltă.
Locaţia acestei regiuni se datoreză şi graniţei naţionale care a fost mutată adesea la nord sau la sud de-a lungul timpului. Populaţia locală a trebuit să fie receptivă la obiceiuri noi şi la oameni noi, şi acest lucru se simte şi azi în felul călduros şi ospitalier al localnicilor.

 

 

Cauta un hotel in Danemarca

Vezi Danemarca pe harta Europei

  

Linkuri utile
Meteo Danemarca
Guvernul Danemarcei
Legoland
Transport in comun

  

 

© 2009 HartaEuropa.com                                                          HartaEuropa homepage